Ce imi ofera Festivalul?

Afisul expozitiei Otto Wichterle - Povestea lentilelor de contact

Otto Wichterle - Inventarea lentilelor de contact (vezi event)

Parteneri: Centrul Ceh Bucuresti, Editura Humanitas

In 1961, un chimist cehoslovac, producea primele lentile moderne de contact folosind citeva piese de Meccano si un fonograf.

De la inventarea roţii la nava spaţială - Istoria mijloacelor de transport (vezi event)

Parteneri: Muzeul National de Istorie a Romaniei

Primele "vehicule" erau simple sanii trase de oameni sau, mai tirziu, de animale. Cele mai vechi dovezi dateaza de acum 9.000 de ani. Mai tirziu, din mileniul IV i.e.n., incep sa apara marturii ale inventarii si folosirii rotii.

Muzeului National de Istorie a Romaniei a pregatit o expozitie ce ilustreaza cu machete de mijloace de transport istoria acestui domeniu. Cu aceasta ocazie, va fi expus si primul automobil inmatriculat in Bucuresti, un FN Herstal, fabricat la Liege (Belgia) in anul 1900.

David Hilmers, membru al echipajului Navetei Atlantis, 1990

Spatiul: Ultima Frontiera (vezi event)

Parteneri: European Space Agency, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Institutul de Stiinte Spatiale

Care sint beneficiile explorarii spatiale? Cum ne ajuta sa ne extindem cunostintele depre lume? Cine sint oamenii care s-au aventurat in necunoscut? Pentru a gasi raspunsuri la aceste intrebari vino la conferinţa privind explorarea spaţială, realizată în parteneriat cu Agentia Spatiala Europeana (European Space Agency - ESA).

La conferinţă va participa în calitate de invitat special dr. David Hilmers, astronaut NASA, veteran a 4 zboruri cu Naveta Spaţială.

O Cariera in Stiinta?

O Cariera in Stiinta? (vezi event)

Parteneri: Discovery Channel, Asociatia Romana pentru Inteligenta Artificiala

De ce vin cei mai buni ingineri si cercetatori romani pe 27 septembrie la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City? Ca sa raspunda la intrebarile voastre legate de ce inseamna o cariera in stiinta!

Intrarea este libera.

Cosmos si Microcosmos: Universul particulelor elementare (vezi event)

Parteneri: Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Universitatea din Bucuresti

Intregul Univers observabil poate fi descris pornind de la 19 particule, considerate elementare, plus anti-particulele corespunzatoare.Exista si o structura mai fina, de exemplu cea propusa de Teoria Stringurilor? Cum putem explica materia intunecata? Dar energia intunecata?

Conferinta Rationalilor 2014 (vezi event)

Parteneri: Asociatia Secular-Umanista din Romania (ASUR)

Conferința Raționalilor (aflată la a treia ediție) este un bun prilej ca persoanele preocupate de subiectele educației, științei, secularismului și scepticismului să participe la prezentări și workshopuri care aduc în discuție probleme ale societății românești contemporane, precum mișcarea anti-vaccin, predarea științei în școală, magia și paranormalul și încearcă să ofere sau să găsească soluții pentru problemele prezentate.

Sexul vs. Barza (vezi event)

Parteneri: Sexul vs. Barza

Mori de curiozitate să afli o chestie legată de sexualitate sau de corpul tău? Ai o nelămurire ? Super! A avea întrebări e cel mai bun lucru din lume – înseamnă că ești pe punctul de-a afla ceva nou.

Cui îi e frică de educația sexuală? (vezi event)

Parteneri: Sexul vs. Barza, Libraria Bastilia

Ce e educația sexuală, mai departe de tabuuri? Cine sunt actorii care decid dacă există educație sexuală în școală sau nu? Cine sunt oamenii preocupați să facă ceva în această direcție? Ce rol au tinerii, dar și părinții în conversația despre educație sexuală?

Hatzegopteryx

Dinozaurii si Evolutia (vezi event)

Parteneri: Universitatea din Bucuresti

Cum actioneaza evolutia? Care sunt cele mai ciudate organisme care au trait vreodata pe planeta noastra? Stii care a fost cel mai mare dinozaur din Tara Hategului? Dar cel mai mic?

Andrei Cornea (GDS)

Educatia si Cercetarea - prioritatile viitorului Presedinte: dezbatere cu candidatii la alegerile prezidentiale (vezi event)

Parteneri: Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Update 23.09.2014 15:15 - Evenimentul a fost ANULAT

Educația și cercetarea sunt de interes vital pentru o societate, iar președintelui țării îi revine responsabilitatea de a veghea asupra elaborării și implementării strategiilor pentru aceste domenii.

În acest context, ASUR și Grupul pentru Dialog Social i-a invitat pe toți candidații la alegerile prezidențiale să-și facă publică strategia în privința Educației și Cercetării, în cadrul unei dezbateri desfășurată pe durata Bucharest Science Festival.

Noaptea Cercetatorilor la Parcul Tineretului (vezi event)

Parteneri: Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Cu ce se ocupa, de fapt, cercetatorii? Care este impactul muncii lor asupra vietii noastre de zi cu zi?

Muzica prin tuburi polifonice (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

Cum calatoreste sunetul? Muzica poate fi interpretata de oricine?! Chiar si un tub de plastic poate fi un instrument muzical!

Sint inginer hidrotehnist! (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

Experimenteaza forta apei! Construieste o turbina sau o roata hidraulica! Afla cum apa si forta ei pot fi folosite in beneficiul omului!

Magnetii - Magie sau Stiinta? (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

Ce sint magnetii? Atrag orice? Actioneaza prin materiale? Se poate transmite magnetismul? De ce depinde forta unui magnet? Toate intrebarile isi vor gasi raspunsul prin experimente practice.

Sint inginer constructor! (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

Care forma este mai rezistenta? Cum se construieste un pod? Ce secrete ascunde rezistenta lui?

Avion cu motor... (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

Ce inseamna aerodinamic? Ce este portanta? Cum se face ca avionul zboara desi este mai greu ca aerul? La aceste intrebari si la altele, copiii vor afla raspunsul pe cale experimentala, realizind propriul model de avion.

Fosilele (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

In cadrul atelierului copiii vor afla povestea fosilelor si importanta lor. In acelasi timp, isi vor realiza propriile modele de fosile pe care ulterior - ca niste paleontologi adevarati, le vor cerceta.

Fizica distractiva! (vezi event)

Parteneri: Oraselul Cunoasterii

Magie sau stiinta? Facem agrafa de hartie sa pluteasca pe apa, ridicam bile de pe masa fara sa le atingem cu mina, scoatem monede din cutii fara sa deschidem cutiile si totusi… nu sintem magicieni!

Cursă de orientare cu ateliere interactive (vezi event)

Parteneri: Academia 1,61

Academia 1,61 propune în cadrul Bucharest Science Festival 2014 un program interactiv, în care participanții vor porni într-o cursă contra-cronometru și vor trebui să parcurgă singuri, cu ajutorul busolei, un traseu de orientare cu puncte de control. Pe parcursul traseului vor avea parte de ateliere surpriză, iar numai dupa ce vor înțelege fenomenul științific vor primi indiciile către punctul următor.

Insectele – experti criminalisti (vezi event)

Parteneri: Muzeul National de Istorie Naturala

Cu ce se ocupă entomologia criminalistică? Cum se poate estima intervalul post-mortem? Ce sunt insectele necrofage și care este rolul acestora în cadrul investigației criminalistice?

Misterioasa lume a himenopterelor (vezi event)

Parteneri: Muzeul National de Istorie Naturala

Din ce este alcătuit corpul unei insecte? Ce insecte fac parte din ordinul Hymenoptera? Care este importanța acestui grup pentru om și natură? Unde și cum își contruiesc cuibul himenopterele?

Vinatori faimosi din lumea insectelor (vezi event)

Parteneri: Muzeul National de Istorie Naturala

Ce arme ascunse au prădătorii din rîndul insectelor? Cu ce se hrănesc libelulele? Cum vînează călugărițele și viespile? Care este rolul acestora?

Taxidermia intre stiinta si arta (vezi event)

Parteneri: Muzeul National de Istorie Naturala

Ce este taxidermia? Care sunt etapele naturalizării animalelor? Unde și cum se păstrează un animal înainte de a fi naturalizat? Din ce este confecționat corpul artificial al animalelor naturalizate? Care este rolul taxidermistului în cadrul unui muzeu?

Noaptea Cercetatorilor la Muzeul Antipa (vezi event)

Parteneri: Muzeul National de Istorie Naturala

Te așteptăm la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”, pe 26 septembrie 2014, începând cu ora 19.00, să experimentezi meseria de cercetător şi … să-ţi descoperi pasiunea!

Intrarea este liberă.

Trasura cu cal - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Racheta - Bricks 4 kidz

Racheta - Bricks 4 kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante. - See more at: http://www.bucharestsciencefestival.ro/evenimente/#sthash.Cq6SnS63.dpuf
Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante. - See more at: http://www.bucharestsciencefestival.ro/evenimente/#sthash.vfIZczzl.dpuf

Melcul - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Va invităm să explorați alături de noi fascinanta știință a vieții și să construim cu piese LEGO®, creaturi interesante precum omida, fluturele sau păianjenul. Vom aborda subiecte interesante precum ciclul de viață al fluturelui, despre numeroasele specii de păianjen existente, sau despre faptul că melcul nu aude, in timp ce vom reda aceste creaturi cu piese LEGO®, motoare si baterii sau piese DUPLO® pentru copiii preșcolari.

Dragster - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.
Omida - Bricks 4 Kidz

Omida - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Va invităm să explorați alături de noi fascinanta știință a vieții și să construim cu piese LEGO®, creaturi interesante precum omida, fluturele sau păianjenul. Vom aborda subiecte interesante precum ciclul de viață al fluturelui, despre numeroasele specii de păianjen existente, sau despre faptul că melcul nu aude, in timp ce vom reda aceste creaturi cu piese LEGO®, motoare si baterii sau piese DUPLO® pentru copiii preșcolari.

Trenul - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Masina - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Avionul - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Fluturele - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Va invităm să explorați alături de noi fascinanta știință a vieții și să construim cu piese LEGO®, creaturi interesante precum omida, fluturele sau păianjenul. Vom aborda subiecte interesante precum ciclul de viață al fluturelui, despre numeroasele specii de păianjen existente, sau despre faptul că melcul nu aude, in timp ce vom reda aceste creaturi cu piese LEGO®, motoare si baterii sau piese DUPLO® pentru copiii preșcolari.

Paianjeni - Bricks 4 Kidz

Paianjeni - Bricks 4 Kidz (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Va invităm să explorați alături de noi fascinanta știință a vieții și să construim cu piese LEGO®, creaturi interesante precum omida, fluturele sau păianjenul. Vom aborda subiecte interesante precum ciclul de viață al fluturelui, despre numeroasele specii de păianjen existente, sau despre faptul că melcul nu aude, in timp ce vom reda aceste creaturi cu piese LEGO®, motoare si baterii sau piese DUPLO® pentru copiii preșcolari.

Racheta - Bricks 4 Kidz

Bricks 4 Kidz - Racheta (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Bricks 4 Kidz - Dragster (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Bricks 4 Kidz Romania propune copiilor intre 3 si 13+ ani, un concept nou de educatie creativa prin joc si constructie cu piese LEGO®. Dacă sunteți pasionați de avioane, trenuri și automobile, atunci vă așteptăm la evenimentele noastre pe tema „Evoluția mijloacelor de transport”. Vom construi cu piese LEGO® modele motorizate fascinante.

Bricks 4 Kidz - Fluturele (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Va invităm să explorați alături de noi fascinanta știință a vieții și să construim cu piese LEGO®, creaturi interesante precum omida, fluturele sau păianjenul. Vom aborda subiecte interesante precum ciclul de viață al fluturelui, despre numeroasele specii de păianjen existente, sau despre faptul că melcul nu aude, in timp ce vom reda aceste creaturi cu piese LEGO®, motoare si baterii sau piese DUPLO® pentru copiii preșcolari.

Bricks 4 Kidz - Paianjenul (vezi event)

Parteneri: Bricks 4 Kidz Romania

Va invităm să explorați alături de noi fascinanta știință a vieții și să construim cu piese LEGO®, creaturi interesante precum omida, fluturele sau păianjenul. Vom aborda subiecte interesante precum ciclul de viață al fluturelui, despre numeroasele specii de păianjen existente, sau despre faptul că melcul nu aude, in timp ce vom reda aceste creaturi cu piese LEGO®, motoare si baterii sau piese DUPLO® pentru copiii preșcolari

Fête de la Gastronomie

Gastronomie Moleculara (vezi event)

Gastronomie moleculara - atelier sustinut de biofizicianul francez Christophe Lavelle si de bucatarul Philippe Dupre.

Oamenii Spatiului - intilnire cu astronautul David Hilmers (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas

Intilnire cu astronautul NASA David Hilmers, cu patru zboruri cu Naveta Spatiala la activ.

 

Detalii in curind.

Cristian Presura

Universul Fizicii: Intilnirea dintre fizica si matematica (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas

Întîlnirea dintre fizică şi matematică, un dialog între doi fizicieni şi un matematician. Cartea lui Cristian Presură, Fizica povestită, va fi publicată în această toamnă la editura Humanitas.

Molecula morală - Oxitocina şi încrederea între oameni (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas, British Council

Molecula morală e povestea pasionantă a descoperirilor lui Paul Zak, economist şi neurolog, şi, în acelaşi timp, o construcţie teoretică seducătoare, în care se întâlnesc biochimia şi ştiinţele despre om, societate şi economie.

Ambasadorul Republicii Cehe, Jiří Šitler

Oameni de stiinta implicati in societate (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas, Centrul Ceh Bucuresti

Oamenii de stiinta, intelectualii in general, ar trebui sa aiba un cuvint greu de spus in societate. Otto Wichterle, chimistul care a inventat lentilele de contact moderne, si-a manifestat deschis optiunile politice in timpul Primaverii de la Praga, militind pentru democratizarea societatii. Romania nu a cunoscut astfel de cazuri. De ce?

Teoria universală, seara Stephen Hawking. (vezi event)

Parteneri: Editura Humanitas, British Council

În Teoria universală, Stephen Hawking oferă o privire panoramică asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie şi fizică: evoluţia universului, găurile negre, sensul şi semnificaţia timpului, teoria corzilor.

Proiectii de filme documentare (Vezi calendarul complet al acestei categorii)

Originile Vietii (vezi event)

Parteneri: Grand Cinema & More

Originile Vieții este o călătorie inspirațională prin timp și o celebrare a vieții pe Pămînt.

Intrarea este libera.

Sfirsitul Dinozaurilor si Aparitia Pasarilor (vezi event)

Parteneri: Grand Cinema & More

În Sfîrșitul Dinozaurilor și Apariția Păsărilor veți călători în timp pentru a cunoaște pterozaurul și strămoșii păsărilor din ziua de azi: dinozaurii înaripați.

\r\n

Intrarea este libera.

Selectia Naturala (vezi event)

Parteneri: Grand Cinema & More

Intrarea este libera!

Alăturați-vă tînărului Charles Darwin într-o călătorie plină de aventuri, pentru a explora Pămîntul cu HMS Beagle.

Inceputurile Erei Spatiale (vezi event)

Parteneri: Grand Cinema & More

Intrarea este libera!

De la lansarea primului satelit artificial, Sputnik, pînă la magnificele aselenizări și zboruri spațiale private.

Ochiul Astronomului (vezi event)

Parteneri: Institutul Francez

In 1610  Johannes Kepler, are doar 10 nopti in care poate folosi telescopul construit de Galileo.

Documentarul este subtitrat in romana. Intrarea este libera.

Gunoiul este o comoara (vezi event)

Parteneri: Institutul Francez

Ma poubelle est un trésor - un documentar realizat in 2010 despre cum sunt tratate deseurile.

Documentarul este subtitrat in romana. Intrarea este libera.

Afisul expozitiei Otto Wichterle - Povestea lentilelor de contact

Vernisajul expozitiei Otto Wichterle - Inventarea lentilelor de contact (vezi event)

Parteneri: Centrul Ceh Bucuresti, Editura Humanitas

In 1961, un chimist cehoslovac, producea primele lentile moderne de contact folosind citeva piese de Meccano si un fonograf.

Vino la Libraria Humanitas de la Cismigiu pentru a-i descoperi viata cu ajutorul unei expoziții de bandă desenată, realizata in parteneriat cu Centrul Ceh.

La vernisaj va participa ambasadorul Republicii Cehe, dl. Jiří Šitler.

Romaero: Mentenanta C-130 Hercules

Porniti Motoarele! (vezi event)

Parteneri: Romaero

Porniţi motoarele!: vizite ghidate la ROMAERO în zona dedicată reparării și testării aeronavelor.

Zilele portilor deschise la System Plus (vezi event)

Parteneri: System Plus, partener HP si Dell in Romania

Descoperă tehnologia HP pe durata BSF 2014. Vino la showroom-ul System Plus!